Hofman Pro Audio    Professionele PA-Systemen

Hofman Pro Audio
Wijchen

Tel: 024-6774063
Mobiel: 06-83542937

E-mail: hofmanpa@upcmail.nl


Datum: 21 juni 2005 
Bron: Binnenlands Bestuur 
Auteur: BWTinfo F.Lemmens 


Geluidsbegrenzers leggen kermislawaai aan banden
Steeds meer gemeenten leggen met succes het kermislawaai aan banden door het toepassen van geluidsbegrenzers. Steden als Heerlen, Enschede en Zwolle hebben het toepassen van begrenzers op kermissen in een verordening vastgelegd. Ook Deventer heeft er recent voor het eerst goede ervaringen mee opgedaan.


Deventer voorzag begin deze maand op eigen kosten tien attracties tijdens de plaatselijke kermis van geluidsbegrenzers. Woordvoerder Herman Tijs van de gemeente is over het resultaat zeer te spreken. 'Het aantal decibellen ging omlaag en we kregen geen enkele klacht van omwonenden.' Er was volgens hem nog geen kermisexploitant die zelf een begrenzer had. 'Daar komt wellicht verandering in als ze makkelijker aan een standplaats komen wanneer ze zelf over een begrenzer beschikken', suggereert hij.


In Deventer werden niet alleen draaiende attracties met een begrenzer uitgerust. Ook op strategische plaatsen, zoals precies in het midden van de kermis en bij terrasjes gebeurde dat. Daardoor hadden exploitanten minder behoefte elkaar te 'overschreeuwen'.


De Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (Bovak) is voorstander van invoering van de geluidsbegrenzers. Volgens Bovak-directeur B. Donks hebben niet alleen omwonenden er voordeel van. Ook de bezoekers ondervinden minder overlast en collega-exploitanten met minder lawaaierige kramen varen er eveneens wel bij. 'Wij zijn voor gezellige kermissen zonder een kakofonie van geluiden', aldus Donks. Hij denkt dat de apparaten vooral op grote kermissen hun nut kunnen bewijzen. Er zijn dan ook steeds meer kermisexploitanten die vrijwillig een begrenzer aanschaffen. Aantallen kan hij niet noemen.

Hofman Pro Audio is een afdeling van Hofman Elektronica, KvK Arnhem 10041.806 BTW.nr. 8047.18.416B01 -  Tel: 024-6774063 - Mobiel: 06-83542937 - E-mail: hofmanpa@upcmail.nl