Hofman Pro Audio    Professionele PA-Systemen

Hofman Pro Audio
Wijchen

Tel: 024-6774063
Mobiel: 06-83542937

E-mail: hofmanpa@upcmail.nl


Het begrenzen van muziek in de praktijk

Disco/afgespeelde muziek

Afgespeelde muziek is meestal betrekkelijk simpel en betrouwbaar 
te begrenzen.
Omdat het hele programma uit een enkele mixer komt en van daar uit naar de versterker(s) gaat hebben we twee lijnen (links en rechts) die met een line-begrenzer zoals onze GB2 prima te bewaken zijn. De signaalweg loopt door de limiter en de limiter "kijkt"  naar het signaalniveau dat vanuit zijn uitgang naar de versterker gaat. Dit signaalniveau beperkt hij tot de op deze limiter ingestelde maximale waarde.

Voorwaarden: Na de begrenzer mag er geen mogelijkheid meer zijn om extra versterking in te regelen. M.a.w. de versterker moet al op maximale versterking staan bij afregeling, zodat na afregeling niet extra "gas" kan worden gegeven.

Doorgaans wordt als milieunorm de dBA-gewogen meting gehanteerd, maar dit is ontoereikend bij muziekbegrenzing:
De dBA- meting tolereert relatief veel lage tonen terwijl deze bassen nou juist veelal de hinder veroorzaken, en de klachten blijven.
Onze begrenzers kunnen -op bestelling- ook werken volgens een lineaire (rechte) meting waardoor ook de bassen goed worden begrensd.

De afregeling moet eenmalig gebeuren, en wordt soms door een milieuambtenaar gedaan, waarna de begrenzer kan worden verzegeld.

Overigens blijft de ondernemer verantwoordelijk voor het niet overschrijden van de norm, want er blijven legio mogelijkheden over om de boel te omzeilen:

Stel: Je laat je horecasetje met een stevige versterker maar met HiFi luidsprekers van laag rendement afregelen en verzegelen.
De volgende dag vervang je je luidsprekers door PA-luidprekers met 10dB meer rendement; dan zit je gewoon 10dB boven de norm, en je verzegeling blijft ok...

Of er komt een mobiele disco met eigen geluid als gast optreden...

In geen geval is de begrenzing waterdicht te maken, de ondernemer blijft de belangrijkste speler hierin, en de begrenzer slechts een handig hulpmiddel, waarmee alleen nog door zeer bewust ingrijpen in de installatie een overtreding kan worden gemaakt.


Live muziek

Veel lastiger is het om live muziek te begrenzen.
We hebben hier te maken met meerdere geluidsbronnen, zoals de PA-installatie, de monitors, de instrumentversterkers etc.

Het is praktisch gezien onmogelijk om ze alle individueel te begrenzen.
We moeten dus een totaaloplossing met een totaalbeoordeling bieden.

Er zijn door de jaren heen diverse methoden ontwikkeld en geprobeerd, elk met grote nadelen.
De best werkende oplossing wordt hieronder beschreven:

De totaalbeoordeling wordt gedaan middels een meetmicrofoon, hangend aan het plafond. 
De informatie die deze microfoon oppikt gaat naar een begrenzer  waardoorheen de line-signalen van de PA-installatie lopen, zodat de voornaamste geluidsbron -deze PA-installatie- kan worden begrensd. Deze begrenzer bevindt zich naast of achter het podium.

De plaatsing en afregeling van deze begrenzer kan eenmalig zijn.
De band of discotheek moet alleen dwingend gebruikmaken van de begrenzer in de signaalweg na hun mengtafel, naar de versterkers.

Voordeel: Eenmalig afregelen, zowel band als disco onder controle.

Nadeel: Niet waterdicht; er blijven "onbewaakte" geluidsbronnen over, die toch over de norm zouden kunnen gaan.
Sterker nog, als een overijverige gitarist met een dikke gitaarkast helemaal "los" gaat dan zal de meetmicrofoon teveel geluid horen en alleen de PA begrenzen...

Bij vrij lage geluidsnormen kan zelfs schreeuwend publiek voor dit ongewenste effect zorgen.

Best moeilijke materie dus. Goede werking hangt in hoge mate af van de lokale omstandigheden en de geldende geluidsnorm.

Prijsstelling van onze begrenzers vindt u in onze prijslijst.
Onderzoek, plaatsing en afregeling ter plaatse doen wij op basis van uurtarief.

Voor Live muziek adviseren wij onze GB4 begrenzer.


"Lekkende"  deuren

In sommige gevallen wordt er verlangd dat bij het openen van bepaalde deuren het geluid extra wordt gereduceerd om "lek" naar de buren binnen de norm te houden.

Ik dat geval heeft u een begrenzer nodig die kan reageren op gebeurtenissen (events).
Onze GB4 heeft 4 van dergelijke ingangen die afzonderlijk kunnen worden ingesteld op extra geluidsreductie bij het openen van die bepaalde deur (b.v. nooduitgang..)
Of bij het gelijktijdig opengaan van beide sluisdeuren aan de ingang.
Met deze 4 event ingangen kunnen zeer veel combinaties worden gemaakt, en kan ook makkelijk worden gereageerd op veranderende zaken in de toekomst.

Hofman Pro Audio is een afdeling van Hofman Elektronica, KvK Arnhem 10041.806 BTW.nr. 8047.18.416B01 -  Tel: 024-6774063 - Mobiel: 06-83542937 -  E-mail: hofmanpa@upcmail.nl